1. Stížnost

31.05.2016 23:17

Severusi, obávám se, že s vámi musím projednat jistou záležitost. Dostavte se, prosím, dnes v šest hodin do pracovny.

                                                                                              Minerva

 

Zatraceně, pomyslel si Snape. Doufal, že ho dnes již nic nevyruší od sklenky whiskey a klidu, který mu skýtalo soukromí jeho komnat a hořící krb. A teď se dozví, že bude ještě muset absolvovat návštěvu u ředitelky; jako by nestačilo, že dnes musel protrpět osm hodin, obklopen studenty, co neumí pomalu ani zapálit oheň pod kotlíkem!
 

Pohledem zkontroloval velké stojací hodiny, umístěné v rohu místnosti. Za deset minut šest. Měl by tedy vyrazit, ať ty zbytečné nepříjemnosti má už z krku jednou provždy! Tedy­… Alespoň protentokrát.
 

„Posaďte se, Severusi," vybídla jej profesorka McGonagallová.
 

„Děkuji, raději postojím. Doufám totiž, že záležitost, kvůli které jste mě zavolala, bude rychle vyřešena. Prosím, k věci,“ odvětil Snape suše.
 

„Ach, samozřejmě. Jak jistě víte, nesmírně si cením vašich učitelských kvalit a - ano, dovoluji si přímo říci, že bych jen těžko sháněla profesora, který by tak bravurně ovládal svůj předmět.“

 

Severus nedůvěřivě naklonil hlavu na stranu. O co té ženské jde? pomyslel si, zatímco ředitelka dál pokračovala ve svém projevu.

 

„Nicméně, slečna Grangerová se cítila povinována mě na pravidelné radě primusů upozornit na vaše způsoby vyjadřování v hodinách.“

 

Tak slečna Grangerová si stěžovala, pomyslel si. Ředitelka se odmlčela, jako by se chtěla ujistit, že k tomu Severus nemá co dodat. Místo odpovědi se jí dostalo jen povytažení obočí.

 

„Prý jste se nejen na jejích hodinách několikrát velmi hrubě vyjádřil o obecné tuposti studentů, a když jsem se jí zeptala na váš přístup například k její osobě, poněkud mě šokovalo, když neochotně přiznala, že jste ji několikrát častoval výrokem, že začíná být zřejmé, že svou neschopnost aktivního kouzlení maskuje stránkami učebnic našprtanými nazpaměť.“

 

Ředitelka se opět odmlčela, avšak Snapeovy odpovědi se nedočkala. Proto tedy pokračovala: „Severusi, já vás ujišťuji, že slečna Grangerová je jedna z nejlepších studentů na této škole. Její talent pro kouzlení na ní byl znát již po několika hodinách prvního ročníku - ať se již jedná o teoretickou či praktickou část, nemluvě o jejím výkonu, který předvedla během bitvy o Bradavice. Částečně vás snad omlouvá pouze fakt, že jste byl během této bitvy poněkud... indisponován,“ obešla taktně Severusovu pozici během války, načež pokračovala: „Domnívám se tedy, že poznámky podobného typu nejsou na místě, zároveň vás také upozorňuji, Severusi, že takovéto stížnosti již nehodlám trpět. Doufám, že se jednalo o mou první a zároveň poslední výtku k průběhu vaší výuky."

 

„Ovšem, paní ředitelko. Můžete se spolehnout, že se podobné incidenty již nebudou opakovat," prohlásil medovým hlasem. Minerva však vycítila, že udělala chybu. Vlastně to věděla těsně poté, co vyslovila Hermionino jméno. Už teď zahlédla tu zuřivost v jeho očích, kterou se marně snažil zakrýt jakýmsi úšklebkem na rtech, patrně to měl být náznak úsměvu. Jestli rychle něco neudělá, bude mít slečna Grangerová velké potíže.

 

„Severusi... Nechcete si o něčem promluvit? Trápí vás něco?" zeptala se jej s ustaraným výrazem ve tvář, doufajíc v jeho kladnou odpověď. Na okamžik se jí snad zdálo, že vidí v jeho očích osten bolesti, a pak - ne.

 

„Jste laskavá, že se staráte, Minervo, domnívám se však, že neexistuje nic, o co bych se s vámi měl podělit. Pokud už tedy nemáte nic jiného, dovolil bych si odejít," nasadil stejně medový hlas jako před chvílí.

 

Ředitelka si povzdechla. "Ale jistě. Přeji vám dobrou noc."

 

Nepatrně pokývnul hlavou a vzdálil se. Profesorka McGonagallová ještě chvíli pozorovala zavřené dveře, pak se však s dlouhým povzdechem posadila hluboko do křesla a opřela si poslední články prstů o prsty druhé ruky.

 

„Nebojte se, Minervo. On se uklidní," ozval se vedle ní povzbudivý hlas Albuse Brumbála, sedícího v obraze.

 

„Neměla jsem být tak příkrá. Vytrpěl si svoje před i po pádu lorda Voldemorta."

 

„Severus má silnou povahu, Minervo. Překoná i vaši kritiku."

 

Minerva si povzdechla. „Obávám se, že Severus momentálně není ten, o koho se bojím nejvíce, Albusi."

 

 

Následující >>>

Komentáře

Jé ... novinka

Fido | 29.06.2016

Jak bude velká?
a co všechno to přinese... nenašel jsem popis :(
díky

Přidat nový příspěvek